Učitavanje sajta

Vijesti

Zašto Bošnjacima nije dozovljeno ostvarivanje prava

Zašto Bošnjacima nije dozovljeno ostvarivanje prava

Na današnjem zasijedanju narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Ahmedin Škrijelj uputio je pitanja predsjedniku Vlade i ministarki prosvjete nauke i tehnološkog razvoja.

Obraćanje narodnog poslanika prenosimo u cjelosti:

"Predsjednice Narodne Skupštine, koleginice i kolege narodni poslanici, postaviću dva pitanja Vladi Republike Srbije. Članom 14 Ustava Republike Srbije propisana je obaveza državnim organima da osiguraju posebnu zaštitu Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

Ustav Republike Srbije u članu 77 utvrđuje pravo Bošnjacima da u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima u sandžačkim opštinama budu zastupljeni srazmjerno nacionalnoj strukturi stanovništva u tim opštinama. Pitanje srazmjerne zastupljenosti nacionalnih manjina u javnom sektoru regulisano je nizom zakona kao što su Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakon o policiji, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o uređenju sudova, Zakon o sudijama, Zakon o državnim službenicima i Zakon o zaposlenima u javnim službama.

Međutim, i pored Ustava i zakona, Bošnjacima nije omogućeno da ostvare Ustavom garantovano pravo pogledu adekvatne i srazmjerne zastupljenosti u državnim organima u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama.

Ta činjenica je i jedan od parametara koji možemo mjeriti stvarni položaj Bošnjaka u Republici Srbiji, ali i miroljubivost i demokratičnost ove vlasti. Podsjećam sve na član 3 Ustava Republike Srbije, kojem je utvrđeno da se vladavina prava između ostalog ostvaraju tako što se vlast povinuje Ustavu i zakonu.

Shodno tome, pitam predsjednika Vlade Republike Srbije zašto Vlada Republike Srbije ne dozvoljava Bošnjacima ostvarivanje Ustavom i zakonom garantovanog prava na zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama?

Drugo pitanje se odnosi na predsjednika Vlade i ministarku prosvijete nauke i tehnološkog razvoja.

Ustav Republike Srbije i Zakon o visokom obrazovanju utvrđuju pravo da se na visokoškolskim ustanovama ostvaraju studijski programi i na manjinskim jezicima, kako bi se školovali kadrovi za izvođenje nastave na manjinskim jezicima u osnovnim i srednjim školama. Međutim, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ne postoje studijski programi na kojima bi trebalo se obrazuju u kadrovi za potrebe nastave na bosanskom jeziku.

Nastava na bosanskom jeziku izvodi se u osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju. Dakle, postoji potreba i potrebno je ići u susret toj potrebi. Pitam predsjednika Vlade Republike Srbije i ministarku prosvjete nauke i tehnološkog razvoja da li će se budžetom za 2025. godinu predvidjeti sredstva za uspostavljanje odgovarajuće katedre i studijskih programa na bosanskom jeziku na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i da li će se preduzeti druge mjere kojima će se omogućiti da Državni univerzitet u Novom Pazaru u svakom smislu bude odraz socijalnog okruženja u kom radi i djeluje."

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP