Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

SDA Sandžaka traži ispravljanje nepravde državnih organa prema Bošnjacima

SDA Sandžaka će uputiti zahtjev nadlježnim državnim organima i relevantnim institucijama Evropske unije, Savjeta Evrope i drugih međunarodnih organizacija da isprave ovu nepravdu i konačno pristupe usaglašavanju nacionalne strukture zapošljenih sa nacionalnom strukturom stanovništva u opštinama Sandžaka.

Detaljnije
Čestitka Baćićanina povodom Kurban-bajrama

Fuad Baćićanin predsjednik skupštine Grada Novog Pazara i generalni sekretar SDA Sandžaka povodom nastupajućih dana Kurban bajrama zaželeo je sugrađanima Bošnjacima i njihovim porodicama i prijateljima zdravlja, sreće, mira i blagostanja u ovom Bajramu i cijelom životu. „Neka u bajramskim danima radost krasi vaše domove a prosperitet, ekonomski i sveukupni razvoj prati naš grad i zajednicu. U želji da još mnogo bajrama provodimo zajedno sa svojim sunarodnicima Bajram Šerif Mubarek Olsun. „ – kaže se u čestitci.

Detaljnije
Imenovanje novog direktora Bolnice neprihavtljivo za SDA Sandžaka

Imenovanje novog direktora Bolnice Novi Pazar Mirsada Đerleka je potpuno neprihvatljivo i skandalozno, te u najmanju ruku nije povoljno za grad, istakli su danas na pres konferenciji Ogranka SDA Sandžaka Novi Pazar. „Moje današnje obraćanje u ime gradskog odbora Stranke demokatske akcije za Novi Pazar, nije motivisano nekim lijepim povodom već jednom pojavom za koju mi u gradskom odboru smatramo da u najmanju ruku nije povoljna za grad Novi Pazar i građane Novog Pazara. Vlada Republike Srbije tj. nadležno ministarstvo prije nekoliko dana imenovalo je Mirsada Đerleka za direktora bonice u Novom Pazaru. Ovakva odluka predstavlja neprijatno iznenadjenje za sve članove SDA Sandžaka naše sipatizere ali i većinu građana Novog Pazara i neprihvatljiva je za nas.“ – istakao je Ahmedin Škrijelj, sekretar ogranka SDA Sandžaka i zamjenik gradonačelnika Novog Pazara.  

Detaljnije
Hronologija događaja 16 i 17. 01. 2009. i oružani napad na predsjednika SDA Sandžaka

  Ogranak SDA Sandžaka Novi Pazar podsjeća na hronologija događaja 16 i 17. 01. 2009. godine vezanih za napad na službene prostorije Centrale Bošnjačke Liste za evropski Sandžak i oružani napad na predsjednika SDA Sandžaka i ministra dr. Sulejman Ugljanina u vrijeme kada je Mirsad Đerlek bio gradonačelnik Novog Pazara. Dana 16.01.2009.godine oko 23:00 časa bez ikakve najave ili obaveštenja, grupa uniformisanih i naoružanih lica izvršila je nasilan i neovlašćen upad u službene prostorije Centrale Bošnjačke liste za evropski Sandžak. Prema izjavi zamenika načelnika MUP-a iz Novog Pazara g-dina Jasmina Duštinca radi se navodno o pripadnicima privatne zaštitarske agencije “Tigar”.   

Detaljnije
SDA ispituje projekte i stanje svih javnih preduzeća

Stranka demokratske akcije Sandžaka će tokom naredne dve nedelje ispitati sve detalje oko započetih projekata u gradu, u kojoj su oni fazi i da li su “ukočeni”. Predsjednik Skupštne grada i generalni sekretar Stranke Fuad Baćićanin rekao je za radio Sto plus da će ova partija ispitati detaljno i dugovanja javnih preduzeća i ustanova, kao i stanje gradskog budžeta i da će o tome javno informisati građane. “Želimo da imamo kompletan uvid u trenutno stanje svih javnih preduzeća i ustanova, kao i projekata koji su u toku, da pojedine ličnosti iz našeg javnog života ne bi davale izjave da naša stranka koči razvojne procese i projekte u gradu”, rekao je Baćićanin.

Detaljnije
Demanti - Đerlek nije svjestan posljedica svojih postupaka

Povodom članka objavljenog dana 30.10.2012. godine u dnevnim novinama Danas pod naslovom „Ugljaninovoj partiji smeta Đerlek“, Stranka Demokratske Akcije Sandžaka izdaje  demanti : „Autor S.Novosel u tekstu, svesno ili nesvesno je napisala netačnu informaciju i  navodi da je “centrala SDA iseljena iz prostorija Kulturnog centra”. Činjenica je da je  Bošnjačka lista za evropski Sandžak koristila službene prostorije na osnovu važećeg ugovora o zakupu između Koalicije Lista za Sandžak i Doma kulture – odnosno Aneksa ugovora sa opštinom Novi Pazar, na koji posjeduje uredno izdatu saglasnost od Republičke direkcije za imovinu i Rešenja Gradske uprave za izvorne i poverene poslove lokalne samouprave grada Novog Pazara – odeljenje za stambeno – komunalne poslove i zaštitu životne sredine broj 361-59/08 od 13.01.2009. godine, kojim se potvrđuje pravo korišćenja prostorija Koalciji Lista za Sandžak na osnovu valjanog ugovora. 

Detaljnije
Ministarstvo prosvjete nastavlja sa kršenjem prava Bošnjaka

Zabrinjava što je osnovna škola "Selakovac", koja je po uspjehu učenika najbolja u gradu, pod konstantnim pritiskom od strane Ministarstva prosvjete, iako za to ne postoje konkretni razlozi.

Detaljnije
EU će ohrabrivati pripadnike nacionalnih manjina

Stranka demokratske akcije Sandžaka se obratila Evropskoj Uniji, Organizaciji za bezbjednost i saradnju u Evropi, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim institucijama i ukazala na diskriminaciju državnih organa prema Bošnjacima prilikom imenovanja sudija i tužilaca u Sandžaku.

Detaljnije
Jedinstvo na zajedničkim ciljevima

„Na izbore raspisane za nacionalne savete nacionalnih manjina koji su zakazani za 26.oktobar ove godine, za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće izlazi lista koja nosi naziv „Za Bošnjačko jedinstvo“. Nosilac ove liste je Dr Sulejman Ugljanin – osnivač i  prvi izabrani predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća“, izjavio je na današnjoj Press konferenciji portparol SDA Sandžaka Edin Gudžević.

Detaljnije
Pravo Bošnjaka na ravnopravnost

Postavlja se pitanje da li Bošnjaci imaju pravo na ravnopravnost i zašto država Srbija osporava Bošnjacima ona ista prava koja traži za Srbe na Kosovu.

Detaljnije
Jedino upisom u poseban birački spisak se stiče pravo glasa

"Nadlježno ministarstvo bi trebalo da hitno otpočne medijsku kampanju kako bi ohrabrila pripadnike manjina da se upišu u posebne biračke spiskove, jer jedino tako mogu ostvariti pravo da biraju svoje predstavnike. SDA Sandžaka će pružiti logisitiku i svu tehničku i stručnu pomoć Bošnjacima da se upišu u Poseban Birački spisak."

Detaljnije
Baćićanin: Prioritet nam je jedinstvo

Povodom posjete aktuelnog reisu-l-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe ef. Cerića i najavljene posjete novoizabranog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, kao i obilježavanja devetnaestogodišnjice osnivanja Mešihata islamske zajednice Sandžaka, u Mešihatu islamske zajednice u Srbiji danas je održan prijem na kom su između ostalih prisustvovali generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka i predsjednik Skupštine grada Novog Pazara Fuad Baćićanin, predsjednik Opštine Sjenica i potpredsjednik SDA Sandžaka Hazbo Mujović i zamjenica sekretara Skupštine grada Novog Pazara Zakira Smailović. Iako je bio najavljen, prijemu nije prisustvovao novoizabrani reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP