Učitavanje sajta

Vijesti

Vlada Srbije zanemaruje potrebe Bošnjaka

Vlada Srbije zanemaruje potrebe Bošnjaka

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Ahmedin Škrijelj govorio je danas na sjednici Parlamenta Srbije o amandmanu koji je podnio na prijedlog rebalansa budžeta za 2024. godinu.

Obraćanje narodnog poslanika SDA Sandžaka prenosimo u cjelosti:

“Predsjednice Skupštine, koleginice i kolege narodni poslanici, predsjedniče i članovi Vlade, amandmanom koji je SDA Sandžaka podnijela na rebalans budžeta, predložene su tri intervencije sa ciljem da se u mjeri u  kojoj je to moguće u ovom trenutku ugrade samo neke od potreba Bošnjaka i regije Sandžaka.

Prva intervencija koja je predložena ovim amandmanom odnosi se na usmjeravanje 300 miliona dinara u razvoj sandžačkih opština. Podsjetiću vas da prema stepenu razvoja sandžačke opštine pripadaju kategoriji nerazvijenih i devastiranih područja.

Drugi prijedlog odnosi se na izdvajanje 200 miliona dinara za završetak programa povratka protjeranih i prognanih Bošnjaka opštine Priboj u periodu od 1991. do 1999. godine. Taj program je usvojen od Vlade Srbije 4. novembra 2011. godine na inicijativu tadašnjeg ministra dr. Sulejmana Ugljanina.

Osnovni cilj ovog programa je stvaranje uslova za povratak i održiv opstanak prognanih Bošnjaka opštine Priboj. Podsjetiću vas da su, prije nego je ova vlast ustavila taj program, izgrađene i obnovljene 84 kuće, pripremljena je projektna dokumentacija za 45 kilometara putne infrastrukture, zgrada za socijalno stanovanje, data je poljoprivredna mehanizacija za 50 porodica povratnika, a programom je predviđena i izgradnja infrastrukture, mjesni centar, škola, ambulanta itd. kako bi se povratnicima olakšao život.

Zaustavljanje ovog programa i odbijanjem ovog amandmana jasan je pokazatelj da ova vlast ne želi da osigura fundamentalne uslove da bi se Bošnjaci osjećali sigurno, da bi mogli biti ravnopravni i slobodni. Podsjećam vas i na to da Bošnjaci u Republici Srbije ne mogu da ostvare svoja Ustavom garantovana prava kao što je pravo na srazmernu zastupljenost u policiji, sudstvu i tužilaštvu.

Također ovim amandmanom predloženo je i opredeljivanje dodatnih 96 miliona dinara kojima bi se osnažio rad i kapaciteti svih nacionalnih vijeća, nacionalnih manjina u Republici Srbiji u ovoj tekućoj godini. Bez obzira što aktuelna Vlada očigledno ne želi da sprovede pravične i održive mjere kojima bi se išlo u susret potrebama i problemima Bošnjaka, predlažem koleginicama i kolegama, narodnim poslanicima da u danu za glasanje podrže ovaj amandman.”

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP